Az irodalom menedék

Az olvasás szabadsága

5 csodás magyar vers, amit nem biztos, hogy ismersz – 4. rész

Arany Jánosról írni csak óvatosan szabad, a magyar gondolkodás őt tartja a legnagyobb költőnek – és ez nyilván rendben van így.

Tovább olvasom

5 csodás magyar vers, amit nem biztos, hogy ismersz – 2. rész

Naná, hogy butaság, amit a címben írtam, kinek a Kései sirató, kinek a János vitéz, kinek meg A reményhez a legszebb magyar vers. De azért mégiscsak van legszebb magyar vers, nekem a legszebb, így mondanám, Weöres Sándor írta, tíz sor az egész, Furulyaszó a címe.

Tovább olvasom

5 csodás magyar vers, amit nem biztos, hogy ismersz – 1. rész

Szerintem pont eljött az ideje a versolvasásnak! Öt alkalommal (nem egymást követően), öt csodás magyar verset ajánlok, nem a Szeptember végént és nem is A vén cigányt. Olyanokat, melyeket nem biztos, hogy ismersz. Kőrössi P. József, legyen ő az első.  

Tovább olvasom

Kínos, ha egy életen át hülyeségeket beszélsz?

Tegye fel a kezét, aki úgy ébredt ma reggel, hogy Móricz-novellákat szeretne olvasgatni. Sejtettem. Pedig lehet, hogy nem ártana. Van két szó, amit a magyar közkultúrában igen ritkán mondunk ki, úgy is mondhatnám, ritkán keresünk rá a Google-ban. Az egyik: tévedtem. A másik: hibáztam.

Tovább olvasom

3 sorozat kiskamaszoknak, ami nem a Harry Potter

Valaki kérte, írjak ajánlót kiskamasz fiúknak.Na, mondom, ez nem lesz nehéz.És kezdtem. Cooper: Az utolsó mohikán. Verne: A tizenöt éves kapitány. Stevenson: A kincses sziget.Itt tartottam, amikor – szerencsére – észbe kaptam. Ki olvas ma Cooprert? (Én, főleg, ha Gy. Horváth László fordítja.)Ki…

Tovább olvasom