3 sorozat kiskamaszoknak, ami nem a Harry Potter

Valaki kérte, írjak ajánlót kiskamasz fiúknak.
Na, mondom, ez nem lesz nehéz.
És kezdtem. Cooper: Az utolsó mohikán. Verne: A tizenöt éves kapitány. Stevenson: A kincses sziget.
Itt tartottam, amikor – szerencsére – észbe kaptam. Ki olvas ma Cooprert? (Én, főleg, ha Gy. Horváth László fordítja.)
Ki olvas ma Vernét?
Ez butaság. Senki.
Úgyhogy megkértem inkább 15 éves fiamat, írja le, mit olvasott az elmúlt években.

kiskamasz.png

Jó ízlése van, bizom benne, íme  a listája és a listához fűzött megjegyzései (megkértem, hogy a Harry Potter ne legyen benne, mert akkor megvan az első hét helyzett):

1.  Richard Paul Evans: Michael Vey 

Michael Vey az egyik kedvenc sorozatom. Hét részből áll, és egy különleges képességű fiúról, illetve barátairól szól, akik külön-külön valamilyen elektromos képességgel rendelkeznek. A csapatot Elektroklánnak hívják, s küldetésük, hogy szembeszálljanak a gonosz Dr Hatch-csel, aki egy félresikerült kísérlet nyomán oroszlánrészt vállalt Michael és barátai különc mivoltában. Eleinte az Elektroklán egy része még Hatch pártját fogja, ám ahogy halad előre a cselekmény, úgy jönnek rá valamennyien, hogy a férfi kihasználja őket. Michael Vey egészen hétköznapi, az Egyesült Államokban játszódó, romantikus komédiaként indul, aztán egy lebilincselő, sci-fi akciósorozat lesz belőle. A karakterek sokrétűek, a főszereplőkkel pedig az első pillanattól kezdve képes azonosulni az ember, annak ellenére, hogy mindegyikük rendelkezik szuperképességgel. Enyhén nyomasztó, ezért inkább 13-14 éveseknek ajánlom, meg idősebbeknek. 

 2. Darren Shan: Vámpír-sorozat

Darren Shan egyedülálló, tizenkét részes vámpír-sorozata az egyik első könyv volt, ami a Harry Pottert követően a kezem ügyébe került. Könnyed szériaként indul, ám ahogy haladunk előre, úgy lesz egyre zordabb, sötétebb és persze összetettebb is. A sorozat legnagyobb erénye, hogy képes megváltoztatni a vámpírokról alkotott, sztereotip képet, ugyanakkor áldozatként sem állítja be őket. A különleges erővel és gyorsasággal megáldott vámpírokról kiderül, hogy a vér a lételemük, de nem szükséges megölniük az áldozataikat. Arra csak a rivális banda, a vérszipolyok vetemednek. A vámpírok saját birodalommal, hercegséggel rendelkeznek. Mindezt az író nevét viselő főszereplő fiú, Darren Shan mentora, Mr. Crepsley mutatja be neki, miután egy incidenst követően Darren maga is vámpírrá válik.

A Vámpír-sorozat teljes cselekményét igazából csak a végkifejlet helyezi új megvilágításba, az viszont olyan erős és sokkoló, hogy beleremeg az olvasó. A Michael Vey olvasóinál valamivel kisebb, körülbelül 10-12 éves korosztálytól kezdve bárkinek ajánlom.

 3. Rick Riordan: Percy Jackson

A Percy Jackson sokrétű, összetett világot mutat be tíz részen keresztül, melyet úgy hívnak, hogy görög mitológia. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a könyv garantáltan megszeretteti az olvasóval ezt a varázslatos, emberi tulajdonságokkal felruházott istenségekkel telezsúfolt világot. A főszereplőnk, Percy, átlagos fiúként nevelkedik fel, mígnem kiderül róla, hogy félisten, az apja pedig nem más, mint a Tengeristen, Poszeidón. Elküldik egy kiképzőtáborba, ahol barátokra, mi több, szerelemre lel. Az első öt részen át a fő ellensége Zeusz apja, a hamvaiból feltámadó titán, Kronosz, aki vezető szerepre pályázik az istenek közt az Olümposzon.

A második öt rész kicsit más, tulajdonképpen újragondolása az első ötnek. Itt további hősökkel ismerkedhetünk meg, melyek egy része a rivális római mitológiából jött – igen, ekkorra kiderül, hogy nem egyedül a görög mitológia elevenedhet meg az olvasó előtt a 21. századi Manhattenben. Percy-nek az alvilágot is meg kell járnia, hogy sikerrel vegye valamennyi akadályt. A Percy Jackson 10 éves kortól kezdve bárkinek ajánlott.

Hát így. Ezt írta Ádám. Nincsenek kalózok, nincsenek hajóskapitányok, indiánok, vámpírok vannak, istenek, szuperképességek.

De miért volna ez baj?

Beleolvastam mindbe, jók ezek, pont olyan jók, mint amiket mi olvastunk, de mindegy is, csak olvasson a gyerek!