Az irodalom menedék

Az olvasás szabadsága

Lila csík, fehér csík és a magyar átok

Foci jön, kedves blogolvasó, várj, ne menj még, adj egy perc türelmet! Mert foci lesz, és mégsem, Egressy Zoltán regénye, életrajza, korrajza, fene tudja, mije, Lila csík, fehér csík, ez a címe, 2015-ben jelent meg.

Tovább olvasom

5 csodás magyar vers, amit nem biztos, hogy ismersz – 2. rész

Naná, hogy butaság, amit a címben írtam, kinek a Kései sirató, kinek a János vitéz, kinek meg A reményhez a legszebb magyar vers. De azért mégiscsak van legszebb magyar vers, nekem a legszebb, így mondanám, Weöres Sándor írta, tíz sor az egész, Furulyaszó a címe.

Tovább olvasom

5 csodás magyar vers, amit nem biztos, hogy ismersz – 1. rész

Szerintem pont eljött az ideje a versolvasásnak! Öt alkalommal (nem egymást követően), öt csodás magyar verset ajánlok, nem a Szeptember végént és nem is A vén cigányt. Olyanokat, melyeket nem biztos, hogy ismersz. Kőrössi P. József, legyen ő az első.  

Tovább olvasom

Kínos, ha egy életen át hülyeségeket beszélsz?

Tegye fel a kezét, aki úgy ébredt ma reggel, hogy Móricz-novellákat szeretne olvasgatni. Sejtettem. Pedig lehet, hogy nem ártana. Van két szó, amit a magyar közkultúrában igen ritkán mondunk ki, úgy is mondhatnám, ritkán keresünk rá a Google-ban. Az egyik: tévedtem. A másik: hibáztam.

Tovább olvasom

3 sorozat kiskamaszoknak, ami nem a Harry Potter

Valaki kérte, írjak ajánlót kiskamasz fiúknak.Na, mondom, ez nem lesz nehéz.És kezdtem. Cooper: Az utolsó mohikán. Verne: A tizenöt éves kapitány. Stevenson: A kincses sziget.Itt tartottam, amikor – szerencsére – észbe kaptam. Ki olvas ma Cooprert? (Én, főleg, ha Gy. Horváth László fordítja.)Ki…

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása