Ernest Hemingway új életműkiadásban!

Ernest Hemingway mesés regényének, Az öreg halász és a tengernek új kiadásával ünnepli a 21. Század Kiadó a Könyvhetet.

andras_blog_hemingway.png

A regény 1952-ben jelent meg, ’53-ban Pulitzer-díjat kapott, az író pedig – az indoklásból könnyen kikövetkeztethetően: ezért a műért – egy évre rá Nobel-díjat.

Az öreg halász és a tenger a világirodalom legfontosabb és legnagyobb hatású regényeinek egyike, Hemingway helye pedig – ez által és más nagy művei által – Bergman, Kuroszava, Picasso, Bartók, Marlon Brando, Pelé vagy Muhammad Ali mellett van, a 20. századi kultúra meghatározó alakjai közt.

Aprócska regény, százötven oldal, mégis mindenki ismeri, mindenki olvassa, nem egyszerűen iskolai kötelező olvasmány, hanem tényleg kötelező. Állandó viták tárgya, kezdve onnan, hogy ki is valójában Santiago, a kubai halász, mit jelent a tenger és mit a gigantikus hal, hogy győz-e az öreg, vagy veszít végül, egészen odáig, hogy hibázott-e a művet meseszépen fordító Ottlik Géza, amikor az „ember” szót „halászra" cserélte a címben. Hiszen az öregember nem is halászik, hanem horgászik…

Éveken át hiányzott a regény a magyar boltokból, ilyen-olyan okokból, mindegy is, hogy miért.

És ennek vége, nem kell antikváriumba szaladni, nagymama könyvespolcáról elkérni, ha el akarjuk – ha újra akarjuk olvasni.

Somogyi Péter borítóival indul a Hemingway-életműsorozat, és köszönti a 2020-as budapesti könyvhetet.

A kötetről további információ a 21. Század Kiadó weboldalán érhető el.