2019-es megjelenések a 21. Század Kiadónál – KULT Könyvek

Kedves Olvasó Barátaim! 

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatába ismét az elmúlt év legnagyobb szépirodalmi szenzációi közül válogattunk, és ezt most szó szerint értsék!

ezajo.png

Kezdjük a Normális emberek című regénnyel, ami az elmúlt évek egyik legfeltűnőbb irodalmi sikere.

A brit bolthálózat, a Waterstones az év könyvének választotta, külföldi könyv kategóriában elnyerte a Specsaver által támogatott Brit Nemzeti Könyvdíjat – ez az az eset, amikor a bolti eladások és a szigorú, finnyás kritikusok is egyetértenek: az írónak, Sally Rooneynak a legnagyobbak közt a helye. 

Normális emberek Rooney második regénye, szerelmi történet két fiatalról, akik, bár egy városból származnak, semmiben nem hasonlítanak egymásra. A szerző első könyve, a Beszélgetések barátokkal is hamarosan, talán még az idén megérkezik Magyarországra.

Sokáig tartana, ha felsorolnánk Tommy Orange Sehonnai című regényének elismeréseit. 

A regény hónapokon át szerepelt a New York Times sikerlistáján, a lap decemberben az év legjobb tíz könyve közé választotta. Sok díjat nyert, a fontos lapok szinte mindegyike helyet adott neki az év legjobbjai közt. Orange még nincs harminc, és kirobbanó sikerét mutatja, hogy hamarabb kezdték a legnagyobbak közt emlegetni, mint hogy megszületett volna róla a Wikipédia szócikk… Ellenállhatatlan, csodálatos, lélegzetelállító: ezekkel a jelzőkkel illették a rettegett amerikai kritikusok… 

„A remekmű elcsépelt fogalom, de a Drága kis szívem tényleg az” – nyilatkozta Stephen King Gabriel Tallent szökésregényéről, melyet a brit Guardian remek tempójú kalandregénynek, a BBC szívszorítónak és pazarnak, a The Washington Post bámulatosnak nevezett.

Teknőc bántalmazó apja bűvöletében és fogságában él Kaliforniában, mígnem rájön, hogy menekülnie kell. Apja egész életében a világvégére készítette fel, most ezzel a tudással próbál elrejtőzni. A könyv New York Times bestseller lett, jogait két tucat országban megvásárolták. A Drága kis szívem is tavasszal érkezik a magyar könyvesboltokba.

Még egy újdonság a szépirodalom ünnepelt művei közül: Esi Edugyan regénye, a Washington BlackA fiatal kanadai írónő rabszolgatörténetét Man Booker-díjra jelölték, ahogyan a fontos irodalmi rovatok többsége is az év egyik legjobb regényének választotta. A történet középpontjában egy tizenegy éves, megfélemlített kisfiú áll. Kaland, árulás és megváltás – mesés és lenyűgöző utazás, melynek egyetlen célja: a szabadság.

 

 

2019 őszére tervezzük a KULT sorozatban Jesmyn Ward regényét, melynek eredeti címe Salvage the BonesWardot, akit a magyar olvasó a Hallgasd a holtak énekét! című 2017-es, világsikert aratott könyve alapján ismert meg, ez a korábbi, 2011-ben íródott történet emelte az irodalom első vonalába. A hurrikán elől menekülő amerikai család életét bemutató regény sok más elismerés mellett megkapta az amerikai Nemzeti Könyvdíjat. Komoly adósságot törlesztünk a magyar kiadással.

Az év végén jelenik meg Colson Whitehead új regénye, a The Nickel BoysA világsikert aratott A föld alatti vasút után Whitehead bármit ír, figyelmet érdemel. A könyvről egyelőre keveset tudunk, de egy biztos: ősszel a magyar változatot is kezükbe vehetik az olvasók!

Néhány fantasztikus regény a KULT sorozat idei kínálatából, tessék választani!

Bárdos András