Tehetséges vagy? Attól még nem leszel sikeres!

Malcolm Gladwell Kivételesek című könyve a 21. század egyik legfontosabb kötete. A lényegi dilemma: miért lesz valaki sikeres, míg másvalaki nem.

malcolm.png

Egyszerű kérdés, de nem az a baj, hogy valójában nem ismerjük a választ, hanem hogy ismerni véljük – és tévedünk!

Létezik persze alkalmasság – ha 160 centi magas vagy, nem leszel a Real Madrid kapusa, legyenek bármilyen jók a reflexeid. Ez alkalmasság kérdése.

Gladwell teljesen új oldalról közelíti meg a sikert, azt mondja például, hogy kell egy alaptehetség vagy alkalmasság, de két alkalmas ember közül az lesz sikeresebb, aki többet dolgozik.

Kutatásokkal bizonyítja, ha felvesznek a zeneakadémiára hegedű szakra és tízezer órát gyakorolsz, szinte biztosan a legjobb szólisták közé kerülsz. Ha nyolcezer órát, akkor legfeljebb első hegedűs leszel egy zenekarban, ha négyezer órát, akkor a diploma után feltehetően egy ének-zene oktatói állás vár rád egy gimnáziumban.

A tízezer óra elmélete igaz a Beatlesre is. A modern beatzene megalkotói a hatvanas évek elején Hamburgba jártak, kikötői kocsmákban zenéltek napi nyolc órán át. Mire elértek a csúcsig, már sokezer órát játszottak együtt, nem tudták nem megtanulni.

Hivatkozik Gladwell egy Harold Schonberg nevű zenefilozófusra, aki olyannyira cáfolta a Mozarttal kapcsolatos csodagyerek legendákat, hogy egyenesen azt állította: Mozart későn érő típus volt.

A Kivételesek 2008-ban jelent meg, és óriási hatást gyakorolt a világ gondolkodására.

Tökéletesen hiteltelenné teszi a „nekem ehhez nincs érzékem”, „én ebben tehetségtelen vagyok” típusú érveket, mint ahogy csúnyán megrongálja a TEHETSÉG mítoszát is.

Az van, hogy jókor kell születni, nagyon kell akarni, a megfelelő pillanatban ott lenni, szerencsésen mestert találni, aztán melózni, melózni, melózni.

Egy csapattársa mondta Ronaldóról, hogy képtelen volt olyan korán érkezni az edzésre, hogy Cristianót ne találja már az öltözőben. Vagy a pályán.

Malcolm Gladwell: Kivételesek (HVG Könyvek, 2008.) Kötelező olvasmány.