Mit olvasson nyáron a gyerek – és mit ne!

Grőger Dia barátom javasolta, hogy adjunk nyári olvasmány-ötleteket a gyerekeknek. Jó gondolat, úgyhogy Dia-gyerekek, Gerda és Áron, meg mind, a többi fiúk és lányok, fiatalok és a szülők – figyeljetek!
Írom, szerintem mit és mit ne!
És írjátok ti is!

blog_ke_p-min.png

Indián regényt nem olvas senki, de Cooper nem pusztán indián regényeket írt, A vadölő vagy Az utolsó mohikán valódi irodalom, csonka formában is.
Ha kalóztörténet kell, ott a Kincses sziget Stevensontól, ami A kincses bolygó című animációs film korai elődje, és persze a film is jó, de a könyv még jobb.
Tom Sawyer kalandjai misztikus és hétköznapi, izgalmas és vicces, nálam toplistás darab, ami azt jelenti, hogy biztosan elolvastam vagy féltucatszor.
Ha Jókai kell, de nem akarsz százoldalas leírásokat és elmélkedéseket ezeréves dolgokról, add a gyerek kezébe A janicsárok végnapjait vagy a Szegény gazdagokat, rávezetésnek megteszi, azután jöhetnek a fő művek, mint például a Fekete gyémántok.
Jó, mondjunk valakit az elmúlt száz évből is: itt van például Erich Kastner regénye, az Emil és a detektívek Déry Tibor fordításában, vagy a Május 35, ami annyira cuki, hogy nem is lehetne cukibb.
Fiúknak nagy szám Rick Riordan, főleg az Olimposz hősei-sorozat (Ne mondjátok meg a gyereknek, de igazi kedvet csinál a görögökhöz, a mitológiához és a tanuláshoz. Ha megtudják, nem fogják elolvasni. De ti tudhattok róla…).
Verne nehéz ügy, talán A tizenöt éves kapitányt ajánlanám, és ha a gyerek ráharap, jó, ha nem, szerintem ne erőltessétek!
Lázár Ervintől bármi. Nekem a Szegény Dzsoni és Árnika, másnak más, a harmadiknak meg egy harmadik, nemigen tudtok hibázni, ahogy Csukás Istvánnal sem. Oké, persze, ott a Süsü, de én a Vakáció a halott utcában-ért is rajongtam.
Micimackó vagy A kis herceg is tuti javaslatok, de ezt nélkülem is tudjátok. 
Ne féljetek a Harry Pottertől, bármekkora is a gyerek, a könyv szerintem nem ijesztő. (A film igen.)
És persze az Útvesztő-trilógia. James Dashner regénye igazi világsiker, mint ahogy a meteor becsapódása utáni világban játszódó film is, a többi spoiler, úgyhogy szót se róla, rendes kis nyári olvasmány.
Darren Shan lassan húsz éves sorozata, a Rémségek cirkusza vámpíros könyv. Vigyázat, vért szívnak, de nem változnak denevérré, és valójában jóságosak, küzdenek az átokkal, szóval első ránézésre nem gyereknek való móka, de valójában nagyon is az. 
Egyszer itt járt az író, három órán keresztül álltam sorban egy dedikációért, de megérte. A fiam szerint is.
Cassandra Clare az a modern ifjúsági irodalomban, ami Ronaldo a fociban, Rihanna a zenében vagy Jennifer Lawrence a film világában. Holly Blackkel közös sorozata, a Magisztérium a világ minden országában olvasható, kicsit olyan, mint a Harry Potter: varázslóiskola, eltűnt főgonosz, vívódás jó és rossz között, mégis más, most nem írom le, miért.
Ha már nagyobbacska a gyerek, jöhet Rejtő Jenő, szerintem a Tizennégy karátos autó, a Piszkos Fred vagy a Vesztegzár a Grand Hotelben. Érdemes résen lenni, mert Rejtő írt néhány vacak könyvet is. (Bocsánat…)
Ha krimi, a 12 év felettieknek ajánlom Agatha Christie-t, legyen például a Tíz kicsi néger vagy a Gyilkosság az Orient expresszen. 
Ennyit most arról, mit olvasson a gyerek nyáron. Csupa klasszikus, mind evidens – egészítsétek ki, én meg legközelebb azzal jövök, hogy mit ne!